Rianne BaumannVice President Global Markets Crawford & Company

  Rianne Baumann is een meisje uit het Oosten van het land dat zich als een vis in het water voelt in steden als Rotterdam en Londen. ‘Het zal wel in mijn DNA zitten’, zo denkt ze zelf. In juli van dit jaar wordt ze 34.

  Haar moeder is Twents, haar vader Rotterdammer (‘al lijkt hij dat inmiddels wel vergeten te zijn’). Ze groeide op met een zorgzame moeder (kopje thee met een koekje na schooltijd) en een vader die carrière maakte; ze denkt ze dat ze van beiden wel wat mee heeft gekregen.

  Heb je altijd geweten wat je wilde worden?  

  Ja. Niet dat ik dat geworden ben hoor. Op de lagere school wist ik zeker dat ik arts wilde worden. Ik ging daarom ook naar het Gymnasium, inclusief Latijn en Grieks. Maar toen ik dertien was kwam mijn oma in het ziekenhuis te liggen. Wat bleek? Ik kan helemaal niet tegen bloed. Laat staan tegen die weeïge lucht in ziekenhuizen. Jakkes. Weg primaire carrière droom. Van bloed naar boeken. Ik koos dus voor rechten. Lekker saai en stoffig. Ik wist vanaf het moment dat ik had besloten om rechten te gaan studeren dat ik advocaat wilde worden. En die droom heb ik ook waar gemaakt. Maar na een aantal jaren vond ik steeds maar weer procederen over de uitleg van polisvoorwaarden toch ook wel saai. En ik ondervond dat de advocatuur ook wel echt een balletjeswereld kan zijn. Ik ben meer van doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.

  Na een aantal jaren heb ik ervoor gekozen om de overstap te maken naar een Rotterdamse makelaar in assurantiën. Was ik ineens bestuurder van een vennootschap. Maar als je rechten hebt gestudeerd (en dus wel een beetje van de regels bent), is het echt even wennen in de wereld van ruwe assurantiebolsters. De blanke pit kon ik toen nog moeilijk ontdekken bij mijn collega’s. Uiteindelijk heb ik toen van de ene op de andere dag besloten dat ik iets anders ging doen. Na veel twijfels ben ik bij Crawford & Company (een schade expertise bureau) gaan werken. Mijn eerste indruk van dit bedrijf was ook dat het saai en stoffig was. And guess what…. Dat was het ook! Niets geen jonge mensen. Niets geen hippe shit. Werk aan de winkel dus.
  Inmiddels werk ik 6,5 jaar bij Crawford. Met veel plezier. Ik heb ook geen enkel voornemen om daar verandering in te brengen. Ik manage in Nederland drie teams en leid veel sales projecten. Daarnaast ben ik expert en behandel complexe schadedossiers. Een deel van mijn tijd werk ik voor onze wereldwijde divisie Global Markets, en daarnaast ben ik verantwoordelijk voor Marketing & Sales en mag dus al onze leuke en gave evenementen organiseren, zoals onze beroemde Haringparty (ruim 600 relaties), maar ook evenementen voor goede doelen, zoals bijvoorbeeld ons ALS Beach Volleybal Toernooi.

  Ons werkveld is heel divers, en door de vele functies die ik bekleed is de diversiteit enorm. Ik vind het vooral heerlijk om met klanten bezig te zijn; samen werken aan oplossingen. Ik hecht ook veel aan opleiding van mensen en heb binnen Crawford dan ook Young Crawford en de Crawford Academy opgericht.

  Hoe ben je gekomen waar je nu bent? Heb je jezelf wel eens een duw moeten geven?

  Als ik ‘s ochtends wakker word ben ik altijd vrolijk en sta met veel plezier op. Elke dag is anders, altijd weer een uitdaging. Dus in die zin hoef ik mezelf nooit een duw te geven.

  Wat wel eens tegen valt is werken met mensen. Natuurlijk hou ik van mensen, anders deed ik dit werk niet. Maar soms….zou je ze echt achter zes rollen behang plakken. Mensen kunnen zo negatief zijn. Zo oordelend. Weten alles beter en blijven vervolgens rustig zitten toekijken. Daar kan ik slecht tegen. Dan moet ik mezelf wel corrigeren en denken: die mensen heb je overal…. Welkom in de wereld. Ik probeer me daarom vooral te focussen op projecten en mensen waar ik energie van krijg – de rest gaat vanzelf voorbij als je er niet te veel aandacht aan besteedt!

  Wat is jouw doel of droom? Waar sta je over 5 jaar? 

  Ik droom elke nacht en toch heb ik geen echte dromen. Ook geen vastomlijnde doelen. Ik vind het belangrijk te doen waar ik plezier aan beleef. Mijn dromen en doelen zijn al zo vaak ingehaald door daily life events. Dat is ook prima. Go with the flow. Je weet nooit wat op je pad komt. Ik laat me dan ook graag verrassen.

  Wat betekent succes voor jou en hoe belangrijk is het in je leven?  

  De vraag is maar net wat je onder succes verstaat. Succes is voor mij een dag heel veel plezier hebben gehad en daarmee toch bijgedragen te hebben aan het resultaat van mijn bedrijf.

  Succes zit niet in je titel. Of de kleur van je business card (of van je schoenen). Succes zit hem voor mij echt in happy zijn.

  Wanneer en op welke manier heb jij een van je grootste levenslessen geleerd? 

  Soms bouw je hard aan de toekomst van het bedrijf waar je voor werkt. Dat doe je nooit alleen, altijd in teamverband. Dan heb je mensen waar je blind op vertrouwt en die laten je dan vallen. Dat voelt althans zo als ze in het heetst van de strijd kiezen voor een ander carrière pad. Ik vond dat in het begin vreselijk. Alsof iemand mij in de steek liet. Mij. Ik die alles voor ze over had gehad, ze had helpen bouwen aan die carrière. Dat kon ik me echt aantrekken. Die tijd is wel voorbij. Niet iedereen kan tegen de druk van een Amerikaans bedrijf waar targets leidend zijn. Ik heb wel geaccepteerd dat sommige mensen gewoon anders zijn en dat loyaliteit vele kleurschakeringen kent en niet zwart wit is.

  Waar ben je het meest trots op? 

  Trots is een groot woord. Maar als ik dan toch iets zou moeten noemen dan is het wel mijn eigen veerkracht. Bij Amerikaanse bedrijven zou je dat resilience noemen. Ik heb wel een hoog resilience niveau.

  Wat is het grootste compliment dat je ooit gekregen hebt en van wie kreeg je die?

  Jeetje, wat een mooie vraag. Maar ik zou het eigenlijk even niet weten.

  Wat zou jij andere vrouwelijke professionals voor advies willen geven in hun carrière? Of: wat kwam je onderweg tegen en wat kunnen andere vrouwen daarvan leren?  

  Never lose. You win or you learn.

  Persoonlijk werk ik graag met mensen die zichzelf zijn. Die zich niet laten verleiden mee te doen met de meute. Er zijn al genoeg dertien in een dozijn mensen. Ik word blij van mensen die genoeg zelfvertrouwen hebben om hun eigen kompas te volgen. Ook als die je recht tegen de massa instuurt. Dus mijn advies zou zijn: wees jezelf. Natuurlijk gaat er weleens iets mis. Maar hoe erg is dat? Daar leer je van. Verliezen is geen optie.

   

  Stuur ons een bericht

  Heb je een vraag of opmerking? Dan horen we dat graag. Stuur een bericht en we komen er zo snel mogelijk op terug.

  Not readable? Change text. captcha txt