Noor HuigeBeeldend kunstenaar
Zelfstandig

  Interview Vrouwelijk Talent

  Wat voor werk doe je?
  Ik ben beeldend kunstenaar. Ik schilder en werk in mijn atelier aan huis in Amsterdam.

  Heb je altijd geweten wat je wilde worden?
  Nee, niet helemaal maar al wel enigszins. Toen ik 5 jaar was, op de kleuterschool dus nog, wilde ik al bloemist worden. Ik  tekende en schilderde veel en op mijn 10e mocht ik op schilderles bij de kunstenaar Janus Metsaars. Bij hem kreeg ik schilderles in zijn atelier. Bloemschikken heb ik altijd veel gedaan, zo maak ik heel graag bruidsboeketten voor familie en vrienden omdat ik daar heel blij van word. Sinds kort ben ik de bloemen aan het schilderen en komen het talent voor schilderen en mijn liefde voor bloemen samen.

  Hoe ben je gekomen waar je nu bent?
  Doordat ik vaak kon en mocht kiezen voor wat ik leuk vond. Daarin werd ik van jongs af aan gesteund door mijn ouders. Ik ben in mijn leven op verschillende momenten mensen tegen gekomen die mij begeleid hebben. Mensen die mijn talent erkenden, mensen die mij veel konden leren en mij stimuleerden zodat ik mij verder kon ontwikkelen. Door deze mensen kreeg ik zelfvertrouwen, ze vertelden dat mijn schilderijen en tekeningen bijzonder waren en dat ik daar mee door moest gaan. Toch is het een lange weg geweest om te komen waar ik nu ben; vooral het gebrek aan geld speelde  lange tijd een grote rol. Naast het schideren heb ik daarom ook veel andere baantjes gehad. Ik heb 10 jaar door Amsterdam gezworven en geleefd  in onverwarmde, vieze, lekkende en stoffige anti-kraak panden om voor weinig geld een atelierruimte te hebben. Het doorzettingsvermogen kwam voort uit mijn plezier en geluk dat ik uit mijn werk haal en de aanmoediging en steun van de mensen in mijn omgeving.

  Wat betekent succes voor jou en hoe belangrijk is het in je leven?
  Succes is heel belangrijk en niet alleen gerelateerd aan werk. Succes betekent voor mij ook dat het met mijn kinderen goed gaat, dat het met mijn relatie goed gaat. Dat heeft bij mij ook invloed op mijn werk en de ‘flow’ waarin ik kan komen met schilderen. Als alles om mij heen ook goed gaat en succesvol is schilder ik veel meer en makkelijker.

  Succes in mijn werk is erkenning krijgen, gezien worden, dat mijn schilderijen betekenis krijgen voor de mensen die ze kopen, dat ik ze iets kan geven wat ze hopelijk jarenlang in hun huis hangen en bij zich houden. Dat ik zoiets kan maken, vind ik een fantastisch succes. Succes is ook mijn werk verkopen, geld verdienen en mijzelf en mijn gezin financieel kunnen bieden wat ik wil. Inmiddels hebben wij 2 kinderen, een atelier aan huis waar ik kan werken. Deze plek voelt als een enorm succes, ik heb er veel voor gedaan om hier te komen.

  Wanneer en op welke manier heb jij één van je grootste levenslessen geleerd?
  Dat zijn meerdere levenslessen geweest. Ik had mijzelf na de academie een deadline gegeven. Als ik op mijn 30e nog niet financieel rond kon komen van mijn schilderijen dan moest ik iets anders gaan doen. Toen ik 30 werd, was ik net moeder geworden, had ik een anti-kraak atelier en een heel klein inkomen.

  Op dat moment ben ik opnieuw gaan definiëren, heb ik mijn zelf opgelegde deadline opnieuw bekeken. Wat wil ik? Wat kan ik en heb ik nodig om gelukkig te zijn en succes te bereiken? Het moederschap wilde ik vol overgave doen, mijn man werkte en studeerde. We moesten veel laten, omdat we de financiële middelen niet hadden, maar ik was wel vrij in mijn keuze. Ik wilde zorgen voor ons kind en ik wilde mij verder ontwikkelen met mijn schilderen. De dingen die mij gelukkig maken brachten dus wel wat opofferingen met zich mee.

  Eén van de dingen die ik daarvan heb geleerd, is dat je – hoe je je best ook doet, en probeert alles goed te doen – niet alles kunt plannen. Je weet gewoon niet hoe het over 5 jaar is. Er zijn altijd onvoorziene omstandigheden waardoor iets anders kan lopen dan je bedacht had. Ik laat het nu meer los, kijk wat ik wel heb en geniet ook vooral van het pad dat ik afleg en geniet als het goed gaat. Vrijheid voelen, voor de keuzes die je wilt maken, wat een ander er ook van denkt.

  Wat zou jij andere vrouwelijke professionals voor advies willen geven in hun carriere?
  Luister naar je hart, je weet diep van binnen waar je goed in bent en wat je gelukkig maakt. Neem de tijd en ruimte om dat uit te vinden, zoek de juiste mensen om je daarin te begeleiden. Soms moet je risico’s nemen om iets te bereiken, op een ander gebied iets opofferen, maar als je iets met volle overtuiging doet, dat doet waarvan jij voelt dat het je gelukkig maakt, dan wordt het altijd een succes.

  Stuur ons een bericht

  Heb je een vraag of opmerking? Dan horen we dat graag. Stuur een bericht en we komen er zo snel mogelijk op terug.

  Not readable? Change text. captcha txt
  Evelien Vredeveld