Evelien VredeveldBrand & Internal Communications Lead bij Microsoft

  Interview Evelien Vredeveld

  Heb je altijd geweten wat je wilde worden?
  Van dierenarts werd het schrijfster. Dat schrijven bleef wel een dingetje, ook tijdens mijn studie Communicatie aan de RUG. Daar heb ik, zonder dat het moest van de opleiding, een stage gezocht om beter te leren schrijven. Gelukkig was er een plek bij het Europees Parlement in Luxemburg. Ik mocht een aantal maanden meelopen bij de afdeling persvoorlichting van het Europees Parlement. Een geweldige ervaring.

  Hoe ben je gekomen waar je nu bent?
  Door veel en hard te werken, haha.

  Ik denk dat liefde voor het vak en je blijven ontwikkelen wel heeft geholpen. Maar ook stappen nemen die niet voor de hand liggen. Ik zou, toen ik begin 30 was, communicatie director worden binnen het bedrijf waar ik al bijna 8 jaar werkte. Na het behaalde assessment zou ik  20 mensen aan gaan sturen. Vlak voor de benoeming heb ik een andere baan geaccepteerd bij een ander bedrijf waarbij ik veel meer te maken kreeg met leadership communicatie en change management. Gebieden waarin ik mij nog wilde ontwikkelen. Dat leek mij boeiender en uitdagender dan al een grote groep mensen aansturen. Uiteindelijk denk ik dat je je niet blind moet staren op stappen omhoog op de ladder, maar word je soms van een stap opzij veel gelukkiger.

  Wat betekent succes voor jou en hoe belangrijk is het in je leven?
  Succes betekent voor mij dat ik mezelf lekker voel binnen de baan die ik heb. Dat is pas het geval als ik het gevoel heb dat ik ook écht wat kan bijdragen en ik mijn vak écht kan uitoefenen. Als ik kan helpen om mensen oprecht te betrekken bij een nieuwe visie of organisatorische veranderingen. Ik wil ook altijd graag alle aspecten van het communicatievak beoefenen; creatief zijn, business strategie vertalen naar communicatie en vernieuwen. Het mooiste is als je mensen d.m.v. communicatie kan inspireren en kan aansporen de dialoog aan te gaan. Een lerende community creëren waar mensen nieuwe ideeën kunnen uiten en uitvoeren.

  In die zin is voor mij succes belangrijk. Maar in relatie tot mijn gezin is dit natuurlijk heel relatief. Dan is de combinatie tussen een drukke, uitdagende baan en het zien opgroeien van mijn kindjes het ultieme succes.

  Wanneer en op welke manier heb jij een van je grootste levenslessen geleerd?
  Ik denk op twee totaal verschillende momenten: de eerste was toen ik kinderen kreeg en de tweede toen ik een totaal verkeerde baan koos.

  Kinderen maken je kwetsbaar. En dat kan je vooraf niet inschatten. Niemand kan je dat van tevoren uitleggen. Dat het zo allesomvattend en verrijkend is, weet je pas als ze er zijn. Mijn relativerend vermogen is daardoor verbeterd.

  Daarnaast heb ik ooit een verkeerde baan gekozen, met een manager die totaal niet bij mij paste. Ik wist het al bij het eerste gesprek en heb dat zelfs thuis nog geuit. Maar toch gedaan. Tegen mijn gevoel in. Een les die bijna in een burn out eindigde. Ik zou dan ook nooit meer tegen mijn gevoel ingaan.

  Wat zou jij andere vrouwelijke professionals voor advies willen geven in hun carrière?
  Ik zie veel jonge professionals in mijn directe werkomgeving en zeg altijd tegen hen dat ze vooral moeten doen waar ze goed in zijn en waar ze zich het beste bij voelen. Je eigen inzichten volgen en tegelijk open staan voor en luisteren naar je omgeving. In de huidige veranderende wereld is het ook goed om flexibel te blijven. Dus blijven leren en uitdagingen omarmen!

  Stuur ons een bericht

  Heb je een vraag of opmerking? Dan horen we dat graag. Stuur een bericht en we komen er zo snel mogelijk op terug.

  Not readable? Change text. captcha txt
  Noortje HuigeCharlotte Simons