Charlotte SimonsSenior HR Business Partner
bij Randstad

  Interview Charlotte Simons

  Wat doe je voor werk?
  Ik werk als Senior HR Business Partner bij Randstad Groep Nederland. Ik ben bij Randstad doorgegroeid van intercedent, naar management potential, manager en operationeel directeur. Twee jaar geleden heb ik de overstap gemaakt naar de ‘staf’. Hier is mijn belangrijkste rol het adviseren van een aantal directeuren binnen Randstad. ‘change and challenge’ is daarbij het devies.

  Heb je altijd geweten wat je wilde worden?
  Ik wist juist helemaal niet wat ik wilde worden. Ik vond heel veel leuk en heb lang getwijfeld wat ik ging studeren. Mijn hele familie is psycholoog. Dus dat wilde ik vroeger echt niet. Ik wist wel dat ik ‘iets met mensen’ wilde doen. Uiteindelijk ben ik Communicatiewetenschap gaan studeren en heb ik me in de laatste jaren gespecialiseerd in leiderschap in lerende organisaties. Dat vind ik nog steeds enorm boeiend. Waarom doen mensen wat ze doen en hoe krijg je ze daarbij allemaal met de neuzen dezelfde kant op. In mijn baan komt dat nu elke dag terug. De simpele regels van communicatie (b.v. zender-ruis-ontvanger) liggen vaak ten grondslag aan heel veel bedrijfsvraagstukken.

  Hoe ben je gekomen waar je nu bent?
  Hard werken deed en doe ik altijd met veel plezier. Niet opgeven, resultaten willen behalen en die vieren en continu gefocust zijn op leren en verbeteren. Mezelf en anderen beter maken. Zowel op individueel vlak als zakelijk. Ik vind het belangrijk dat alles wat ik doe ook daadwerkelijk iets bijdraagt. En de mens, het bedrijf of de samenleving een stukje beter, slimmer of leuker maakt. Daarbij heb ik een hele handige eigenschap: ik deel van nature gemakkelijk successen. Altijd vanuit het idee dat we daarmee het grotere geheel beter kunnen maken. Dat maakt dat ik ook weinig last heb gehad van ‘mijzelf moeten profileren’. Dat ging vaak vanzelf. En ik geloof ook nog steeds dat als je doet wat je leuk vindt, als je daarbij aandacht geeft aan dat wat werkt en wat kopieerbaar is, dat je snel invloed hebt en dus kunt groeien.

  Wat betekent succes voor jou en hoe belangrijk is het in je leven?
  Toen ik net studeerde had ik een erg boeiend gesprek met mijn vader. Die zei tegen mij dat hij vond dat ik ‘niet ambitieus’ was. Ik heb hem toen geprobeerd uit te leggen dat ik zeker wel ambitieus ben, maar dat dat voor mij niet direct hoeft te zitten in status, functienamen, geld en dikke auto’s. Maar dat mijn ambitie zit in leren en ontwikkelen en mezelf en mijn omgeving steeds een beetje beter, slimmer of leuker maken. De volgende ochtend had ik een lange mail van hem terug waarin hij me vertelde dat hij dat eigenlijk heel mooi vond en ook wel begreep! Dat was erg bijzonder! Het betekent zeker niet dat ik niet resultaatgericht ben, want dat ben ik enorm. De vraag vind ik ook wel grappig gesteld. Alsof succes geen onderdeel is van je leven en altijd gekoppeld is aan werk. Succes in werk vind ik zeer belangrijk. Doelen stellen en die halen of overtreffen en die dan vieren. Ik was behoorlijk jong directeur (33). Inmiddels vind ik dat minder belangrijk. Ik ken zoveel mensen die heel succesvol zijn in hun baan, maar die eigenlijk niet hele fijne mensen zijn of juist privé hun leven totaal geen aandacht geven. Daar wil ik niet bij horen. Ik wil vooral doen wat ik leuk vind en waar ik goed in ben en tegelijkertijd continu ontwikkelen. Succes in mijn leven is voor mij dus veel breder. Kunnen genieten met mijn gezin, familie en vrienden hoort ook bij succes, een goede werk-privé balans en autonoom jezelf elke dag in de spiegel kunnen kijken vind ik heel belangrijk. De laatste jaren heb ik om me heen veel geleerd van inspirerende mensen dat dat zeker niet hoeft te betekenen dat je minder bereikt in zakelijk opzicht. Misschien zelfs wel meer.

  Wanneer en op welke manier heb jij een van je grootste levenslessen geleerd?
  Poehhh. Heb je even? Ik denk dat mijn grootste les is geweest dat ‘gelijk hebben’ niet ‘gelijk krijgen’ is. Uiteindelijk moeten die twee in balans zijn. Dan ben je het meest effectief. Daarnaast is goed voor jezelf zorgen ook erg belangrijk. De lat heeft bij mij altijd erg hoog gelegen . In het jaar nadat ik mijn eerste kind kreeg, had ik enorm veel pech. Ik bleef maar hard werken in mijn directiefunctie, terwijl ik vier keer in het ziekenhuis belandde. Met een been in het gips op tafel zat ik achter mijn bureau. Op werk was ik vaak niet effectief en thuis natuurlijk ook gespannen en ongelukkig. Dat zou ik nu niet meer zo laten gebeuren. Als je zelf niet in balans bent, moet je dat oplossen voordat je succesvol en gelukkig in je werk kunt zijn.

  Wat zou jij andere vrouwelijke professionals voor advies willen geven in hun carrière?
  Als je zelf niet weet wat je wilt, kan een ander je nooit helpen. Hoe vaak ik niet mensen (met name vrouwen) aan mijn bureau heb die wel ‘iets’ willen, maar niet weten wat. Dat is echt zonde. Als je het niet weet, ga op zoek (met vrienden of een coach). Blijf niet wachten op dat moment dat een ander (de organisatie bv) bij jou komt. Jij bent zelf verantwoordelijk voor jouw eigen loopbaan. Als je goed bedenkt wat je nodig hebt (feedback, tijd, een training, een mentor, kennis, podium etc) dan kunnen anderen je ook beter helpen en bereik je eerder wat je wilt. Daarnaast is een SMART plan ook erg nodig. Maak de dingen heel klein. Als je last hebt van hiërarchie (dat hebben veel vrouwen), maak dan een heel gedetailleerd plan hoe je situaties gaat voorbereiden, oefenen en van wie je daarna feedback wilt. Dat klinkt heel kinderachtig, maar levert vaak de grootste leercurve op.

  Stuur ons een bericht

  Heb je een vraag of opmerking? Dan horen we dat graag. Stuur een bericht en we komen er zo snel mogelijk op terug.

  Not readable? Change text. captcha txt
  Evelien Vredeveld