Erkenning op je werk… we snakken er naar! Maar krijgen het niet…

 in Groei in je carriere, Jezelf profileren

‘Als ik in een vergadering met een goed idee kom, loopt er altijd iemand anders mee weg. Ik wil niet te kinderachtig zijn door te zeggen dat het mijn idee was.’ Een van de deelnemers in mijn workshop heeft het er duidelijk moeilijk mee. De anderen knikken instemmend. ‘Het lijkt net alsof dat mannen veel minder overkomt.. Is dat eigenlijk zo?’

Harvard University deed een onderzoek naar erkenning op de werkvloer en kwam tot de conclusie dat mannen meer erkenning krijgen, ongeacht of zij harder werken of juist niet. Het opvallende was dat als vrouwen en mannen gezamenlijk aan een project werkten, de vrouwen minder erkenning kregen voor het resultaat. Hoe dat komt vermeldt het onderzoek niet. Maar dat je dus voor jezelf op moet komen, wil je de eer krijgen die je verdient is wel duidelijk!

Toch willen de meeste vrouwen wel beleefd blijven en vooral –daar is ‘ie weer- aardig gevonden worden. Hoe blijf je beleefd en kom je toch voor jezelf op? We geven alvast enkele tips:

  • Gebruik vaker het woordje ‘ik’

‘Toen ik tot deze resultaten kwam…..’ ‘In mijn onderzoek kwam ik tot de conclusie….’ ‘Ik heb er lang over nagedacht en….’ Leer om vaker het woord ‘ik’ te gebruiken. Je strijkt niet ostentatief met de eer, maar vestigt wel de aandacht op jouw bijdrage.

  • Draag je steentje bij aan het gesprek

Wees niet te bang om deel te nemen aan een gesprek. Ook al heb je niet al te veel nieuws toe te voegen, je mening doet er toe en mag gehoord worden.

  • Spreek niet in verkleinwoorden of afzwakkingen

‘Ik heb een beetje ervaring met….’ ‘Uit mijn onderzoekje bleek ook…. ‘ Verkleinwoorden helpen je niet verder. Evenals afzwakkingen als ‘eigenlijk’, ‘zeg maar’, ‘in principe’. Je bent geloofwaardiger als je duidelijke, krachtige taal spreekt.

  • Vat samen en kom tot conclusies

Zorg dat je daar waar mogelijk de leiding neemt door bijvoorbeeld even de vergadering of een aandeel in de vergadering samen te vatten of een conclusie te trekken.

  • Stemgebruik: eindig nooit omhoog

Let eens op je stemgebruik. Dit is een enorm belangrijke factor in hoe geloofwaardig je overkomt. Sommige vrouwen (ja sorry, het zijn meestal vrouwen die dit doen) eindigen elke zin omhoog. Als je in toon omhoog eindigt, zoals je met een vraag zou doen, kom je onzeker over. Door de toonhoogte aan het eind van de zin omlaag te brengen klinkt de zin stellend.

Recente berichten

Jouw reactie