Hoe ik succesvol kan onderhandelen over een keuken, maar een stuk minder als het over mezelf gaat

 in Algemeen, Groei in je carriere

Onderhandelen voor een nieuwe badkamer? Ik draai er m’n hand niet voor om….

 Nu wij thuis al enkele maanden aan het verbouwen zijn word ik steeds beter in onderhandelen. Kreeg ik vroeger nog het schaamrood op mijn kaken als ik eindelijk de moed had gevonden om te vragen of er nog wat van de prijs af kon, nu verlaat ik het pand niet meer voor ik een fikse korting heb bedongen. Mijn man laat mij graag aan het woord als ik begin met het onderhandelspel en vertelt later vol trots aan iedereen hoe ik de keiharde onderhandelaar van ons 2-en ben…

…..nu nog leren onderhandelen als het over mezelf gaat 😉

Toch blijft onderhandelen op het persoonlijke vlak een heel ander verhaal. Daar ben ik gelukkig niet alleen in; de meeste vrouwen kunnen prima onderhandelen, zolang het maar niet over henzelf gaat. Nu ik echter de smaak van het onderhandelen te pakken heb, ben ik vastbesloten me ook hierin te verbeteren. De kunst is om onderhandelen wat meer als een spel te zien (zo voelt het namelijk óók als ik onderhandel over een keuken), en niet bang te zijn om de sfeer te verpesten.

Een paar fijne onderhandeltips die mij goed helpen:

  • Bereid je enorm goed voor. Zoek uit wat je waard bent, ken je doelen (en schrijf ze op). Weet wat je te bieden hebt, maar ook wat je zwakke punten zijn. Weet wie je gesprekspartner is; probeer van tevoren te bedenken voor welke argumenten hij vatbaar is.
  • Zorg voor een goede timing, maak echt een afspraak voor het gesprek. Neem de tijd; als je een goede onderhandelaar tegenover je hebt zitten probeert deze zo snel mogelijk zijn gelijk te krijgen. Laat je niet intimideren, reageer niet te snel en plan zo nodig een korte pauze in.
  • NEE is niet het einde van de onderhandeling, er is bijna altijd onderhandelingsruimte.
  • Ben niet bang. Wie vol onzekerheid een onderhandeling instapt, verliest.
  • Onderhandel het liefst in persoon, en let op je verbale en vooral ook non-verbale communicatie (dit bepaalt 90% van het gesprek!). Face to face onderhandelen onmogelijk? Dan heeft bellen de voorkeur.
  • Leg de gemaakte afspraken direct en zorgvuldig vast. Soms hoor je dingen die niet gezegd zijn, of vergeet je dingen die gezegd zijn. Zorg daarom dat je de afspraken zo snel mogelijk op papier zet. Dat kan ook per e-mail.

Wil jij graag succesvol leren onderhandelen? Volg dan onze training succesvol onderhandelen op 7 april a.s. Na het volgen van deze training:

√ Ken je je onderhandelingsstijl en die van anderen

√ Kun je je onderhandelingsstijl aanpassen aan de situatie

√ Weet je hoe je de onderhandeling moet voorbereiden

√ Kun je onderscheid maken tussen onderhandelen vanuit belangen en onderhandelen vanuit positie

√ Ken je de 5 stappen die nodig zijn voor een goed onderhandelingsresultaat

√ Weet je hoe je de machtsbalans moet inschatten en kun je dit gebruiken in je onderhandelingsstrategie

√ Kun je een onderhandelingsstrategie opzetten

Ga voor meer informatie naar https://www.zijdoet.nl/wat-biedt-zij/academie/succesvol-onderhandelen/

 

Aanbevolen berichten

Jouw reactie