Hoe je dag een stuk leuker wordt (als je deze sneaky woorden uit je vocabulaire schrapt)

 in Algemeen, Blijf in balans

Maandag ochtend. Je wordt wakker net voor de wekker gaat; je hebt heerlijk geslapen en je voelt je fit. Je kijkt naar buiten; de zon schijnt, het belooft een mooie dag te worden. Je hebt er zin in, vandaag kun je de hele wereld aan. Als iedereen de deur uit is en je je laptop opent, stromen de mails binnen. Getver, een vervelend mailtje van een ontevreden klant. En oh ja, straks die vergadering met die collega waar je niet goed mee overweg kunt, dat gaat vast vervelend worden. Het blije en energieke gevoel waar je de dag mee begon begint al een beetje op de achtergrond te raken. Kom op, koffie erbij en beginnen aan de presentatie die je over 3 dagen moet geven en waar je als een berg tegenop ziet; zal het wel goed gaan, kan ik mijn collega’s wel overtuigen met mijn plannen?

 Sneaky woorden die je dag verpesten (en hoe je dat kunt veranderen)

 En zo kan de dag die zo goed begon, in no-time een vervelende dag worden. Waarom lukt het vaak niet om dat goede gevoel vast te houden? Omdat er – veel vaker dan je jezelf realiseert – allerlei woorden en gedachtes door je hoofd spoken die je stemming er niet beter op maken. Die er, als je niet oppast, voor kunnen zorgen dat je je naarmate de dag vordert steeds meer down gaat voelen. Gelukkig kan het ook anders…. Word je bewust van deze woorden en overtuigingen, buig ze om en merk de verandering!

  1. Wat als?

Een potje lekker doemdenken; deze woorden vormen een fantastische basis om je eigen horror script te schrijven. Dus tenzij je graag scriptschrijver wilt worden, stop met jezelf deze vraag stellen. En als dat niet lukt, verander het dan in iets positiefs: wat als alles goed komt?

Dus niet: what if I fall?

Maar: what if I fly?

Voelt dat niet onmiddellijk duizend keer lekkerder?

  1. Dat kan ik niet

Wil je echt niet productief worden? Leg de rode loper uit voor deze zin en blijf hem herhalen. Maar als je jezelf wilt bevrijden van deze verlammende gedachte, verwijder deze zin dan onmiddellijk uit je vocabulaire. Vervang hem door: het zal niet makkelijk zijn, maar ik ga deze uitdaging aan, dat is goed voor me en ik zal er sterker van worden. Ik heb deze ervaring nodig.

  1. Hoe kón je…… (vul aan)

Stop! Deze egoïstische benadering vraagt om teleurstellingen. Verwachten dat mensen zich op een bepaalde manier gedragen impliceert dat alles om jou gaat. En daarmee ga je voorbij aan empathie voor de ander, en de problemen die hij of zijn wellicht heeft! Dus: stap in de schoenen van de ander voordat je vanuit je ego reageert.

  1. Altijd, nooit, slechtste, ooit

De woorden van een drama queen. Hiermee maak je alles groter dan het is. ‘Dat doe je altijd, je doet nooit wat ik wil, wordt het ooit beter?’. Slechts een paar voorbeelden van overdrijven die ervoor zorgen dat je je wanhopig gaat voelen. Probeer ze te vervangen door positieve woorden: soms, misschien af en toe en verwijder te veel onnodig drama uit je leven.

  1. Waarom?

Het lijkt een onschuldige vraag. Maar let op, dit is misschien wel het gevaarlijkste woord. De waarom vraag staat vaak garant voor frustratie, ontevredenheid en teleurstelling. Vraag iemand waarom hij of zij zich op een bepaalde manier gedroeg, en je zult zelden een antwoord krijgen waar je tevreden mee bent. De ander zal zich vaak aangevallen voelen en in de verdediging schieten. Focus je niet op het waarom, maar leg uit hoe je je voelt en probeer het ook vanuit het perspectief van de ander te bekijken.

Vraag je af waarom iets gebeurt, en merk dat er vaak gewoon geen antwoord is. In plaats van je af te blijven vragen waarom, kun je je beter focussen op wat de volgende stap zou moeten zijn.

Kleine veranderingen, groot effect

Het klinkt allemaal zo makkelijk, en dat is het misschien ook wel. Maar het vergt wel bewustwording en de wil om te veranderen. Schrijf eens een paar dagen op welke woorden of vragen jij op een dag vaak gebruikt die je stemming behoorlijk kunnen verpesten. Word je er bewust van, en ontdek welk effect ze op je hebben. Bekijk hoe je deze woorden kunt vervangen door andere woorden, die je vrolijk en blij maken. Kleine verandering, groot effect!

 

Bron: happify.com

 

Aanbevolen berichten

Jouw reactie