6 Simpele manieren om relaxt te werken

 in Algemeen, Blijf in balans

Ik roep zelf altijd heel hard dat ik het beste functioneer als ik onder stress sta. Doe mij maar een lekkere deadline, of liever 2 of 3, en ik ga als een dolle. Nee, dan die periodes dat de druk een beetje van de ketel is. Kan ik eindelijk eens mijn to-do lijstjes afwerken waar taken op staan die geen bloedspoed hebben, en die ik elke keer meeverhuis naar m’n frisse nieuwe lijstje. Maar als er geen haast bij is, doe ik het op een of andere manier niet. Ik blijf dingen voor me uit schuiven en doe veel te lang over simpele taken. En dat frustreert!

Stress op het werk hoort er (voor mij) dus een beetje bij vind ik altijd. Het kan me ook echt helpen om net even beter te presteren. Maar. Het wordt natuurlijk steeds bekender en duidelijker dat stress helemaal niet zo goed voor je is. Voor je het weet wordt de stress te veel en neemt het je carrière en je leven over. Een burn-out ligt sneller dan je denkt op de loer. Een miljoen Nederlanders hebben last van werkstress en burn-out klachten! Daarom in de week van de werkstress 6 simpele dingen die je kunt doen om stress op je werk te voorkomen en een stuk relaxter te werken:

  1. Wees geen slaaf van je inbox

We hebben 24/7 toegang tot onze mail. De verleiding om je mail te checken bij elk bliepje van je telefoon is groot, en het lijkt ook niet veel moeite om de mail direct maar even te beantwoorden van je iPhone. Altijd maar bereikbaar zijn eist echter z’n tol. Prik liever een paar vaste momenten op de dag waarop je je op je inbox stort, dan ben je de rest van de dag meer gefocust op je andere taken.

  1. Neem een pauze

Hoe langer je werkt zonder pauze, hoe lager de kwaliteit van je werk wordt. Geen pauze nemen maakt je geïrriteerd en gefrustreerd. Voel je dat de werkdruk even te hoog wordt? Neem een korte pauze. Een paar minuten rondlopen of even iets eten is al voldoende!

  1. Omring jezelf met positiviteit

We hebben allemaal iets dat ons motiveert; een foto van je familie, een poster met je favoriete quotes, een heerlijk muziekje dat je doet denken aan die laatste geweldige vakantie. Omring jezelf met jouw eigen voorwerpen die je dat positieve gevoel geven. Ontdek welke kleuren, geluiden en beelden voor jou het prettigst zijn om in te werken en richt je werkplek hiermee in; zo blijf je de hele dag blij en geconcentreerd.

  1. Maak een praatje met je collega’s

Mensen zijn sociale dieren. Niemand wil alleen zijn, en door een relatie met mensen op te bouwen kun je aan de werkstress ontsnappen. Zoek iemand met gemeenschappelijke interesses en praat eens over iets anders dan over je werk.

  1. Zeg NEE

Vroeger hadden we er geen enkele moeite mee; als iets je niet zint zeg je gewoon nee. Helaas verleren we dat snel in onze wil onszelf te bewijzen op het werk. Je wilt laten zien dat je hard werkt en net dat beetje extra inzet hebt, en dus zeg je geen nee. Toch moet je je realiseren dat wanneer je te weinig nee zegt, je al snel te veel hooi op je vork neemt met oververmoeidheid als resultaat. Dus als je werk, persoonlijke leven of gezondheid eronder lijden, ga oefenen en zeg wat vaker nee.

  1. Zoek de gouden randjes

Als je een stressvolle dag of week hebt, is het verleidelijk te denken dat alles altijd fout gaat. Niet doen! Zoek naar de gouden randjes van je dag als reactie op al die negativiteit. Een verse bos bloemen op je bureau, een compliment van je collega over je nieuwe schoenen – denken aan iets goeds herinnert je eraan dat niet alles slecht gaat!

 

 

 

Bron: Inc.com

 

 

 

Aanbevolen berichten

Jouw reactie