If You’re So Smart, Why Aren’t You Happy? (De paradox van het geluk)

 in Algemeen, Blijf in balans

Je hebt het allemaal; een geweldige carrière, een heerlijk huis met een mooie auto voor de deur, een gezin en veel vrienden. Je bent slim en succesvol, maar toch ben je niet gelukkig. Waarom zijn je succesvolle eigenschappen niet altijd genoeg om je gelukkig te maken? Volgens Raj Raghunathan, hooglereaar aan de University of Texas, kunnen juist de dingen die jou succesvol maken, er ook voor zorgen dat je ongelukkiger bent. Hij schreef er een boek over: If You’re So Smart, Why Aren’t You Happy? Wat staat volgens hem geluk in de weg?

Waardeer je geluk wel genoeg?

Raghunathan stelde honderden studenten de vraag: stel dat je drie wensen mocht doen, welke zouden dat zijn? Gek genoeg kwam geluk nauwelijks voor in de lijstjes van de studenten. Als hij ze echter naar hun doel vroeg, dan kwam geluk bovenaan te staan!Geluk komt vaak niet voor in onze wensenlijst omdat het een te abstract begrip is. Vraag mensen naar hun wensen en ze noemen geld, reizen, beroemd worden. Waarom we dit allemaal precies willen, daar denken we niet goed genoeg over na. Het advies van Raghunathan: maak geluk een prioriteit, maar streef het niet na. Vergelijk het met in slaap vallen: als je het heel graag wilt, gaat het zeker niet lukken. Ga voor jezelf na waar je gelukkig van wordt, en kies er vervolgens voor om daar moeite voor te doen. Maakt het jou gelukkig om met je gezin in het bos te lopen? Kom van de bank en ga het ook doen!

Ga voor de flow!

Ouders stimuleren hun kinderen vaak om de beste te zijn in iets. Je kúnt ook gelukkig worden van excelleren, maar let op: het nastreven van superioriteit maakt ongelukkig. Als je de beste wilt zijn, ga je jezelf met anderen vergelijken. Omdat het lastig is om iets abstracts als geluk te vergelijken, kijk je naar het inkomen of de spullen van anderen en ga je ernaar streven hetzelfde of meer te hebben. Maar helaas, nieuwe spullen wennen snel en geld maakt ook lang niet zo gelukkig als we denken. Het lijkt er dus op dat hoe meer je jezelf vergelijkt met anderen, hoe ongelukkiger je bent. Wat je volgens Raghunathan beter kunt proberen is om zoveel mogelijk flow in je werk en je leven te krijgen. Zoek naar wat je echt leuk vindt en voldoening geeft; als je zoveel mogelijk in de flow zit kun je excelleren én gelukkig zijn.

Controle over je gevoelens en gedachten

Het is fijn om het gevoel van controle te hebben. Maar te veel controle willen hebben en daarmee te obsessief iets nastreven, zorgt juist voor ongeluk. Beter is het om te proberen grip te krijgen op onze gevoelens en gedachten. Raghunathan geeft hiervoor allerlei simpele tips. Vermijd bijvoorbeeld situaties die je gevoelens op hol doen slaan, benoem je emoties en zoek de positieve punten van een slecht gevoel. Wat je vooral niet moet doen is gevoelens onderdrukken.

Wat maakt slimme en succesvolle mensen nu toch gelukkig? Volgens Raghunathan draait het om 3 dingen:

  • Het vermogen iets goed te kunnen
  • Verbondenheid met anderen (zonder beter te willen zijn dan zij)
  • Controle over je gevoelens en gedachten

Gelukkig én succesvol zijn is geen vanzelfsprekende combinatie. Maar je kunt het leren!

 

 

 

Bron: NRC.next

Aanbevolen berichten

Jouw reactie