NEE zeggen zonder excuus. Hoe doe je dat?

 in Lifehacks, Vergroot je zelfvertrouwen

Of jij even de notulen wilt maken nu de secretaresse ziek is. Eigenlijk vind je dat niet bij je takenpakket horen en je hebt het al druk genoeg. Maar op het moment dat je manager het vraagt, heb je niet meteen een geschikt antwoord paraat en stem je aarzelend toe. Bovendien wil je niet dat hij denkt dat je je ergens te goed voor voelt… En daar zit je nu. Met je iPad in de aanslag, klaar om de vergadering te notuleren.

Veel mensen hebben er moeite mee om nee te zeggen als iemand anders iets van hen wil. Dat bleek ook weer in een workshop die ik afgelopen week gaf. Op de vraag waarom men het lastig vond om een verzoek te weigeren werden verschillende antwoorden gegeven:

 • Ik maak het de ander graag naar de zin
 • Ik ben bang dat de ander mij niet meer aardig vindt
 • Ik ben bang dat er ruzie van komt
 • Ik werd overvallen en wist niet meteen een goed antwoord
 • De ander is mijn baas

Herken je jezelf hierin?

Gek genoeg accepteer je het ‘nee’ van een ander vaak klakkeloos, en heb je het (onredelijke) idee dat een ander jouw ‘nee’ niet accepteert.

Als het vaak voorkomt dat je geen ‘nee’ durft te zeggen, weet je je eigen grenzen niet goed te bewaken. Je doet dan dingen tegen je zin, neemt teveel hooi op je vork of je hebt te weinig tijd voor jezelf. Als je jezelf laat leiden door andermans wensen en verwachtingen, leidt dat tot ontevredenheid, irritatie, boosheid, een laag zelfbeeld, of soms zelfs tot een burn out.

Het is belangrijk voor je eigen welzijn om grip te krijgen op je leven en zelf te bepalen wat je graag wel en liever niet wilt doen. Daarom is het nuttig te leren om ‘nee’ te zeggen.

Voor sommige mensen in mijn workshop is het een eyeopener als ik uitleg dat zij het recht hebben om niet op een verzoek in te gaan en ook dat zij niet verplicht zijn om een reden of uitleg te hoeven geven.

Hoe zeg je op een goede manier ‘nee’?

 1. Wees duidelijk en begin met de ‘nee’.

Kijk de ander aan, praat niet te zacht en vertel dat je niet aan het verzoek kunt voldoen. Je kunt zelf kiezen of je hier een reden aan toe wilt voegen.

 1. Leef je in.

In welke situatie zit de ander? Kun je je er iets bij voorstellen? Het helpt als je begrip toont voor de situatie van de ander.

 1. Bied eventueel een alternatief.

Denk mee met de ander en kijk of je hem/haar kunt helpen een oplossing te bedenken. Let er op dat jij niet verantwoordelijk bent voor deze oplossing dus zorg dat het niet jouw probleem wordt.

Voorbeeld: in de situatie dat je gevraagd wordt om te notuleren omdat de secretaresse ziek is, kun je zeggen:

‘Nee, ik vind het geen goed idee om te notuleren (schep duidelijkheid). Ik begrijp dat het vervelend voor je is dat de secretaresse ziek is (je leeft je in) maar ik neem graag actief deel aan de vergadering (reden). Misschien is het een idee om de vergadering op te nemen zodat de secretaresse het uit kan werken als zij beter is? (Je biedt een oplossing). ‘

Nog een voorbeeld:

Je herkent misschien wel de situatie dat je uitgenodigd wordt voor een feestje van de buren waar je eigenlijk geen zin in hebt… Je wordt overvallen door de vraag en je wilt de buurvrouw niet kwetsen. Als je al ‘nee’ durft te zeggen, dan voeg je er gauw aan toe dat je helaas niet kunt omdat je al een andere afspraak hebt. Waarna je wegloopt en in lichte paniek bedenkt dat zij naast je woont en ze er dus misschien achter komt dat je helemaal geen andere afspraak had….

Je kunt ook zeggen:

Nee, ik kan helaas niet. (duidelijkheid) Ik vind het jammer maar ik heb me ingesteld op een rustig avondje thuis. (inleven + reden)) Graag een volgende keer! (alternatief)

Een andere mogelijkheid is om te zeggen: Nee, het komt helaas niet uit. (duidelijk) Toch bedankt voor de uitnodiging. (Inleven) Veel plezier op je feest!

Tips:

 • Let op je houding: zeg het beslist maar vriendelijk. Kijk de ander aan.
 • Het opgeven van een reden betekent ook dat je een opening biedt voor discussie. Als men jouw reden onderuit weet te halen, loop je het risico dat je alsnog iets gaat doen wat je niet wilt.
 • Als je overvallen wordt, zeg dan niet meteen ‘ja’. Je kunt ook bedenktijd kopen door te zeggen: ‘Ik denk er even over na en ik kom er op terug.’
 • Je kunt altijd terugkomen op een eerdere ‘ja’. Als je je bedenkt kun je zeggen: ‘ik heb er nog eens over nagedacht en ik wil het niet doen. Ik heb andere dingen te doen die voor mij belangrijk zijn.’

Zoals voor veel dingen, geldt ook hier: oefening baart kunst. Als je graag beter wilt worden kun je je voornemen om in de komende week meerdere malen ‘nee’ te zeggen en te kijken hoe het gaat. Succes!

Recente berichten

Jouw reactie