Wat wij van Pippi Langkous kunnen leren

 in Blijf in balans, Vergroot je zelfvertrouwen

‘Denk maar gewoon: Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’. Ik herhaal deze uitspraak van mijn jeugdheldin Pippi Langkous vaak tegen mijn kleine kinderen om hen aan te moedigen nieuwe dingen gewoon te gaan doen. Ook al weet je niet zeker of het lukt.

De levenslustige, creatieve en eigenzinnige Pippi spreekt tot verbeelding en is een succes in elk gezin. In de televisieserie zitten prachtige levenslessen verwerkt, die tijdloos zijn. Wat kunnen we van Pippi leren?

 1. DURF EIGEN KEUZES TE MAKEN

Pippi is autonoom. Ze doet precies waar ze zin in heeft en het maakt haar niet uit wat mensen denken. Ze is onafhankelijk en heeft geen ouders die voor haar zorgen. Ze kent de ongeschreven regels van de grote mensen wereld niet (wachten totdat je een koekje aangeboden wordt, netjes eten, handjes geven) en stelt daardoor bestaande regels aan de kaak en creëert haar eigen waarheid. Haar werkelijkheid is gebaseerd op plezier maken en doen wat je wilt, zonder iemand te kwetsen. “Ik let er niet zo op dat het precies gaat zoals het hoort.” Pippi laat zich niet beperken door de gebaande paden.

Als volwassenen zijn wij vaak een stuk minder vrij om eigen keuzes te maken dan we denken. We houden vaak –bewust of onbewust- teveel rekening met ‘wat er van ons verwacht wordt’ of met ‘hoe het hoort’. Dat kan ons enorm beperken in onze creativiteit en onze mogelijkheden. Bedenk eens welke keuzes je zou maken als alles kon en niemand keek?

 1. VERGROOT JE ZELFVERTROUWEN EN OORDEEL NIET 

Pippi twijfelt nooit aan zichzelf en durft anders te zijn. Met haar stijve, oranje vlechten, grote schoenen en verschillende kleuren kousen valt ze op, en is ze een buitenbeentje. Ze trekt zich echter niets aan van wat anderen denken en is tevreden met zichzelf. Ze veroordeelt ook niemand. Ze wijst een stel boeven terecht als deze proberen in te breken, maar speelt daarna met hen. Ze leert een boer die zijn dieren slaat een lesje en trekt daarna de kar naar zijn boerderij. Iedereen is uniek en ze behandelt iedereen hetzelfde, zowel mens als dier. Pippi is overtuigd van haar kwaliteiten en leeft in het moment.

Waren wij maar zo barstensvol zelfvertrouwen! We leren echter al vrij jong om aannames te doen. ‘Als ik deze spreekbeurt houd en iets fout zeg, dan gaan ze vast lachen’. Het bedenken van scenario’s waarin dingen fout gaan, zorgt voor onnodige angst voor iets wat nog niet gebeurd is en waarschijnlijk helemaal niet gaat gebeuren. Stel dat ik het niet kan, wat als ik faal, etc. Hoe fijn zou het zijn om geen angst meer te voelen om nieuwe dingen te proberen, of beter, te gaan doen?!

Pippi’s uitspraak: ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’ is een goede om als mantra te gebruiken. En als je in gedachten toch een worst case scenario aan het uitdenken bent (What if I fall?), zorg dan dat je ook het best-case scenario uitwerkt (What if I fly?). Alleen al het visualiseren van je best-case-scenario geeft je vleugels!

 1. DENK IN OPLOSSINGEN EN TOON LEF

Spaghetti die uit haar mond hangt, knipt Pippi er met een schaar af.  De vloer schrobt ze met borstels onder haar voeten en als ze eenzaam is, schrijft ze een brief aan zichzelf. Zelfs als bepaalde wensen niet reëel zijn, dan creëert zij mogelijkheden met haar fantasie. Zo maakt ze een onbewoond eiland waar de kinderen zogenaamd aangespoeld zijn, om een wens van Annika in vervulling te laten gaan. Pippi weet overal een oplossing voor en zorgt zo voor een leven vol optimisme.

Betrap jij jezelf er ook vaak op dat je beren op de weg ziet? Er is weinig dodelijker voor je creativiteit dan eerst te bedenken waarom iets onmogelijk is. Probeer in je leven een aantal regels van creatief denken uit: Nooit ‘ja maar’ antwoorden, maar ‘ja en’ zeggen. Zo borduur je voort op een idee zonder dat je eerst de onmogelijkheden belicht. Dat vergroot de kans op onverwachte en verrassende ideeën. Of ga op eens zoek naar verbindingen met andere gebieden om je probleem op te lossen.  Vraag jezelf af: ‘Welke ideeën krijg ik voor de oplossing vanuit een totaal ander gebied’. Durf ideeën te proberen die nooit iemand probeerde. Als je geïnspireerd wilt blijven, waardoor ideeën en oplossingen blijven stromen, is het slim er voor te zorgen dat je vaak bewust nieuwe dingen uitprobeert. Dat vergroot je wereldbeeld en houd je creatief, waardoor je beter in staat bent in oplossingen te denken. Dus probeer nieuwe gerechten, werk eens op andere locaties, leer een nieuwe sport of bezoek een plek waar je nog nooit bent geweest.

Heb jij nog andere lessen of quotes van Pippi Langkous onthouden? Laat het ons in een reactie weten, we zijn benieuwd!

Op 1 oktober organiseren wij het BeLikePippi evenement! Hoe vergroot je je zelfvertrouwen, je autonomie en je lef? En hoe leer je wat lichter te leven? Lees hier meer of schrijf je in!

Aanbevolen berichten
Showing 18 comments
 • Margriet
  Beantwoorden

  Ze zei ook ooit: ” Geld? Dat hebben we niet bij ons. De hele wereld zit vol mensen zonder geld. Met geld is er geen kunst aan.”

 • Wendelot
  Beantwoorden

  Ik hou van Pippi-wijsheid, leuk geschreven 🙂

 • Joke
  Beantwoorden

  Ik ben een dingenzoeker en dan ben je nooit klaar

 • Irene
  Beantwoorden

  Er is een boek ” het pipi langkous principe”. Erg leuk,om te lezen.
  Ook een quote” loop maar door. Ergens kom je toch”

 • Lisette
  Beantwoorden

  “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!”

  Hoe heerlijk klinkt dat uit de mond van Pipi Langkous. Ik ben super fan van haar. Deze quote kregen we gisteren mee van Patty tijdens onze deugdenyoga bij Dolfijn Wellness. Het zinnetje -en eigenlijk een mooie affirmatie- bleef in mijn hoofd rondspoken en ik ben eens in de zolderkast gedoken (rijmt) op zoek naar mijn boek uit 1972(!). En ja hoor:
  “Pipi Langkous met al haar kleurige avonturen in 1 groot boek!”.
  Die Pipi heeft een geweldig rijke fantasie en is eigenlijk ontzettend mindfull bezig. Zij leeft volop in het NU. Daarnaast beoefent zij ook yoga. Zij voert haar yoga assanas overal uit; op tafel, op haar paard, op haar hoofd. Pipi is het bewijs dat yoga heel goed is voor je lijf. Zij is tenslotte heel erg sterk. Maar wat Pipi ook als geen ander beheerst is de kracht van de positieve gedachte! Immers op bladzijde 1 wordt zij al door haar vader, de kaptein, uitgezwaaid en als 9-jarig meisje roept ze vrolijk: “wees maar niet bang Pappa, ik red me wel”. Maar ja zij heeft dan ook meneer Nilsson en een grote koffer vol met gouden tientjes. En, als zij het even niet weet, dan is het gewoon Spunk.

  Lieve Pipi ik hoop dat ik reïncarneer als jou!

 • Fleur
  Beantwoorden

  “Soms bedenk ik wel zes onmogelijke dingen voor het ontbijt!”

  “Ik ben een dingenzoeker dus ik ben nooit klaar!”

  Pippi, Tommy en annika lopen langs de drogist en zien buiten een bord staan met de tekst “lijdt u ook aan sproeten?”
  Pippi, die zelf niet goed kan lezen vraagt Tommy en Annika wat er op het bord staat.. “of je aan sproeten lijdt” vertellen ze pippi.

  Pippi loopt direct de winkel in en zegt tegen de juffrouw achter de balie vraagt haar.. wat kan ik voor u doen? : “Nee” zegt Pippi
  De juffrouw lijkt verbaast. Pippi herhaalt nog een keer: “Nee, ik lijdt niet aan sproeten. .

  Maar kind, je hele gezicht zit vol met sproeten… lacht de juffrouw…
  “Maar ik lijdt er niet aan, zegt pippi…

  “Maar als je een zald hebt voor meer sproeten dan mag je me zeven potten sturen!”

  ♡♡♡

 • Erica van Dam
  Beantwoorden

  Tegen Tommie, die bang is om te verdwalen: “Zeur niet zo, zing gewoon een liedje!”, waarna ze dus vrolijk begint te zingen.
  Pippi = leuk!!

 • Aranka Reeuwijk
  Beantwoorden

  Pippi die een bord voor de deur bij de schoonheidsspecialist ziet staan. ‘Heeft u last van zomersproeten’.
  Stapt naar binnen en zegt heel duidelijk ‘Nee!’. Mevrouw verbaasd vragend waarom ze nee zegt.
  ‘Nee, ik heb geen last van zomersproeten.’ ‘Maar kind, je gezicht zit onder.’ ‘Ja, maar last heb ik er niet van.’

 • Meike
  Beantwoorden

  Het was fijn dat je langs kwam
  Maar het is nog fijner dat je weer gaat!

 • Karo
  Beantwoorden

  Pippi en nu naar bed! Sinds ik zelf mag bepalen wanneer ik ga slapen zeg ik dit tegen mezelf, op z’n Pippi’s.

 • Marion
  Beantwoorden

  Pippi zei ooit: grote mensen zouden meer naar kinderen moeten luisteren, die hebben soms een heel nieuwe kijk op de wereld en het leven (zoals het geleefd zou moeten worden volgens volwassenen). Toen ik mijn zus bezocht op een camping en mijn neef was weggelopen van boosheid, trof ik hem op een hek. Ik ging naast hem zitten en hij vertelde me exact wat Pippi zei en wat ik hierboven schrijf. Ik denk, en weet eigenlijk wel zeker, dat hij gewoon gelijk had.

 • Silvia
  Beantwoorden

  Ik zeg niet veel, maar wat ik zeg is onzin. Die is ook zo grappig. Fan van Pipi

 • Helen Purperhart
  Beantwoorden

  Super leuke blog over mijn jeugdheldin! In mijn GRATIS ebook heb ik ook Pippi levenslessen beschreven die mij enorm hebben geinspireerd. zie http://www.ontdekjesuperkracht.nl

 • Jenkie
  Beantwoorden

  Pippi zegt dat ze over water kan lopen. Tommy en Anika willen haar tegen houden. Pippi neemt toch de aanloop… Plons. En in plaats van dat ze met een beteuterd gezicht boven komt. Zegt ze vrolijk: ” Ach had ik maar beter moeten oefenen”

 • Ilonka
  Beantwoorden

  Ik word hier zo vrolijk van! Denk dat ik alle series weer eens ga kijken! Pippi is altijd al een jeugdheld van mij geweest….maar eigenlijk bedoelen we dan de geniale denkwijze van Astrid Lindgren? Zij schreef de verhalen immers?

Jouw reactie