“Straks ontdekken ze dat ik eigenlijk niks kan….”

 in Groei in je carriere, Vergroot je zelfvertrouwen

Lijd jij (ook) aan het oplichterssyndroom?

Een ex-collega vertelt me over haar nieuwe baan; een fantastische marketingpositie binnen een snelgroeiend bedrijf. Trots is ze niet, zo fluistert ze me toe, want wat kan zíj nu eigenlijk? Ze heeft net te weinig verstand van digitale media en haar leidinggevende ervaring stelt bij nader inzien niet veel voor. Ze is blij met de aanstelling maar vindt het ook spannend: hoe lang zou het duren voordat men er achter komt dat ze een kat in de zak hebben aangenomen? Mijn ex-collega was voorgesteld aan haar nieuwe baas door een gezamenlijk contact , en dát, zo besluit ze, was haar geluk waardoor ze de baan kreeg.

Ik luister met stijgende verbazing. Dit is de collega die nooit haar scherpte verliest, creatief is in haar denkwijze en een sociale handigheid heeft waar menigeen jaloers op is. Bovendien is zij degene die ik zonder twijfel de hoogste intelligentie van ons allemaal toedicht. Als ik daarover begin, wuift ze dat beslist weg met een ‘Ik?? Onzin natuurlijk!’.

HET OPLICHTERSSYNDROOM

Volgens diverse onderzoeken heeft 70% van de mensen wel eens last van het idee dat men straks ‘ontdekt’ dat ze eigenlijk niets kunnen.  Twee op de vijf succesvolle mensen beschouwen zichzelf echter als een bedrieger.

De term “oplichterssyndroom” (impostersyndrome) werd in 1978 voor het eerst gebruikt in een artikel van klinisch psychologen Pauline Clance en Suzanne Imes. Zij zagen dat veel succesvolle vrouwen geneigd zijn te geloven dat zij niet intelligent zijn en dat anderen hen te hoog inschatten. Ondanks externe bewijzen van hun bekwaamheid, blijven mensen met dit syndroom overtuigd dat zij hun succes niet verdienen. Succes wordt afgedaan als geluk, goede timing of het resultaat van het misleiden van anderen waardoor die denken dat zij intelligenter en competenter zijn dan ze zelf geloven. Het oplichterssyndroom bleek volgens hen vooral voor te komen bij succesvolle vrouwen.

DOE DE TEST

De meeste mensen met het oplichterssyndroom herkennen zich niet in de term ‘oplichter’, maar herkennen de gedachten die er mee gepaard gaan onmiddellijk:

“Zo meteen val ik door de mand en ontdekken ze dat ik hier eigenlijk niet geschikt voor ben..”

“Ik hoor eigenlijk niet op deze plek…. “

“Ik kan dit eigenlijk helemaal niet en daar komen ze straks achter.”

Pauline Clance heeft een eenvoudige vragenlijst ontwikkeld om te zien of je wellicht lijdt aan het syndroom en in welke mate.

MICHELLE PFEIFFER IS OOK BANG

Natuurlijk stuurde ik dit door aan mijn ex-collega, samen met meer informatie over het oplichterssyndroom. Ze schrijft me terug verbaasd te zijn omdat ze er zo veel in herkent. En tegelijkertijd was ze opgelucht niet de enige te zijn. Sterker nog, ze begeeft zich in goed gezelschap: Facebook COO Sheryl Sandberg, actrices Michelle Pfeiffer en Kate Winslett en schrijfster Maya Anjelou blijken ook regelmatig bang te zijn dat hun ‘bedrog’ ontdekt wordt…..

Herken jij dit? Heb jij ook last van het gevoel dat je elk moment door de mand kan vallen? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

 

Aanbevolen berichten

Jouw reactie