Je bent niet wat je denkt

 in Vergroot je zelfvertrouwen

Hij slaat toe op de meest onverwachte momenten. In de trein onderweg naar werk, terwijl je je in het zweet staat te werken op de sportschool of als je ’s nachts niet kunt slapen. Alsof er een duiveltje op je schouder is gekropen en in je oor fluistert wat er allemaal mis met je is, waarom je niet goed genoeg bent en dat je eigenlijk nergens in uitblinkt.

Blijf jij ernaar luisteren?

Guess what? Je gedachten zijn niet wie je bent. Dat betekent dat je daar niet naar zou moeten luisteren! Meer zelfvertrouwen ontwikkelen ligt voor iedereen binnen handbereik. Hier zijn wat tips om het duiveltje het zwijgen op te leggen:

1. Zeg NEE tegen negatieve gedachtes

Negatieve gedachten, we kampen er allemaal mee (de een wat vaker dan de ander). Je maakt één klein foutje, en je gedachten slaan op hol. Ze vertellen je dat die fout je dom, waardeloos en incompetent maakt. Observeer je gedachten en zeg NEE tegen dat duiveltje in je hoofd!

2. Maak een persoonlijke inventarisatie

Pak een vel papier en maak 3 lijsten. Beschrijf je 10 sterke punten, 10 prestaties en 10 dingen die je in jezelf waardeert. Het hoeven geen enorme prestaties te zijn – het kan zo simpel zijn als het maken van de lekkerste smoothie. Vergeet het niet; you rock!

3. Stop jezelf te vergelijken met anderen.

Of eigenlijk: stop met vergelijken op Facebook. Hoewel het gras bij de buren altijd al groener is geweest, heeft Facebook het makkelijker dan ooit gemaakt om onszelf te vergelijken met de mooiste, knapste en grappigste beelden en verhalen van anderen. Maar vergeet niet dat alleen de mooie verhalen worden gedeeld. Over de vervelende dingen zwijgt men liever. Dus stop met je blind staren en vergelijken, het is een eenzijdig beeld.

4. Wees aardig tegen jezelf

We zijn vaak veel aardiger tegen anderen dan tegen onszelf. Als een collega een foutje maakt, zou je daar niet eindeloos over doorgaan. Jij verdient dezelfde behandeling – geef jezelf niet zo op je kop maar behandel ook jezelf met de nodige compassie.

5. Zorg voor de basics

Als je het hebt over zelfvertrouwen: negeer de basics niet. Dit betekent gezond eten, veel sporten en bewegen, zorg dat je genoeg slaap krijgt, kleed en verzorg je goed. Er goed uit zien en je goed voelen verhoogt je zelfvertrouwen!

6. Leer iets nieuws

Een training of cursus volgen kan super leuk zijn en je zelfvertrouwen een enorme boost geven. Kijk op je werk, online of in je directe omgeving naar het aanbod en ga aan de slag.

7. Kill the perfectionist.

Natuurlijk ben jij uniek, maar je bent niet perfect. Sterker nog – en dit zal je verbazen – niemand is perfect. Leg jezelf geen torenhoge verwachtingen op, maar geniet van de kleine succesjes die je boekt.

Wat ga jij eraan doen?

Mensen met zelfvertrouwen zijn gelukkiger en hebben een leuker en makkelijker leven. Ze hebben meer plezier in het leven en hebben minder last van stress. Het is dus een aanrader om je zelfvertrouwen te ontwikkelen. Met behulp van trainingen en coaching vergroot je je zelfvertrouwen in korte tijd. Meer weten over onze trainingen op het gebied van zelfvertrouwen? Klik hier.

 

Bron: Inc.com

Recente berichten

Jouw reactie