JA zeggen en doen! (Ook al maakt het je misselijk)

 in Groei in je carriere, Jezelf profileren

Tien jaar geleden. Het bedrijf dat ik net was gestart, liep nog niet al te best. Ik kwam net rond en had leuke klussen, maar het was hard werken om het draaiende te houden en elke maand was het spannend om te zien of er weer iets nieuws aan zat te komen.

Op een dag werd ik gebeld door een potentiele opdrachtgever die mijn naam via via had gekregen. Zijn verhaal was lang en wat warrig. Hij gaf halve informatie want dacht dat ik al geïnformeerd was door ons gezamenlijk contact. Ik dacht dat hij steeds sprak over een opdracht binnen mijn expertise. Bij succes zou de opdracht groter worden en er hing veel vanaf voor zijn organisatie. Ik was er enthousiast over.

Een podium met 100 man!

Gaandeweg hoorde ik hem ineens bevestigen hoe geweldig het was dat ik mijn verhaal op het podium zou vertellen. De schrik sloeg me om het hart. Hij sprak over een onderwerp wat zijdelings verwant was aan mijn expertise -en waar ik wel iets van wist- maar niet genoeg kennis van had om daar een presentatie over te geven! En het ging over een zaal met 100 man. Ik sprak nooit voor grote groepen! En ik had al volmondig JA gezegd…. Ik hing op en voelde me misselijk worden.

Dat moment is bepalend geweest in mijn carrière.

We denken vaak dat we ergens niet genoeg kennis van hebben. Of dat we niet goed genoeg zijn. We zijn ook vaak geneigd om spannende dingen niet te doen. Hierdoor blijf je dingen doen die je altijd deed. Veilig binnen je comfortzone. Het doen van dingen waar je zelfverzekerd over bent, verkleint de kans op falen. Het verkleint meteen ook de kans op groei. Groeien doe je namelijk als je buiten je comfortzone treedt.

Gewoon DOEN

En dat is precies wat er gebeurde. Ik besloot het gewoon te gaan DOEN. Ondanks mijn angst en onzekerheid. Ik bereidde me ongelooflijk goed voor, stond met trillende knieën in de coulisse maar ik deed het. En het mooiste resultaat hiervan was niet de complimenten achteraf, de grotere opdracht die ik kreeg of het zelfvertrouwen dat het me opleverde. Het mooiste resultaat was dat ik mijn comfortzone had vergroot en begreep hoe ik kon groeien.

Vanaf die dag besloot ik altijd JA te zeggen en het gewoon te gaan DOEN.

Fake it until you make it, zeg ik soms met lichte zelfspot tegen mijn vrienden. Maar fake it, is niet de juiste term. Je bent de boel namelijk niet aan het oplichten, want je kúnt het alleen moet je dat nog voor jezelf bevestigd krijgen.

Dat ‘doen’ is de inspiratie geweest voor de naam ZijDoet.nl. Het platform voor de inspiratie en ontwikkeling van vrouwelijk talent. Want ‘doen’ zorgt voor het vergroten van je comfortzone en voor groei.

Wil jij geïnspireerd worden door ZijDoet. ? Like dan de facebookpagina en/of schrijf je in voor de maandelijkse inspiratiemail op de homepage.

Recente berichten

Jouw reactie