Durf jij het leven te leiden dat bij je past?

 in Groei in je carriere

‘Ik wou dat ik het lef had gehad om trouw aan mezelf te blijven in plaats van het leven te leiden dat anderen van mij verwachtten.’

Dat staat op nummer 1 van de lijst die Bronnie Ware samenstelde nadat zij jarenlang voor mensen zorgde die in de laatste weken van hun leven zaten. Ze ontdekte dat er een aantal veelvoorkomende thema’s was in de dingen die mensen betreurden op hun sterfbed.

Oude patronen en angsten

Deze eerste hangt in sommige opzichten een beetje samen met nummer 5 van de spijtlijst: ‘Ik wou dat ik mezelf had toegestaan gelukkiger te zijn’ . Ze schrijft dat mensen zich in de laatste weken van hun leven realiseren dat je kunt kiezen voor geluk en dat ze zich teveel vast hebben gehouden aan oude patronen en gewoonten uit angst voor verandering.

Ik zie veel mensen die graag verandering in hun leven willen maar zich ook vasthouden aan hetgeen bekend is. Dit gaat vaak over de richting die ze op zouden willen met hun werk. Ze zijn ontevreden maar er zijn teveel overtuigingen en angsten die hen er van weerhouden ook maar te dromen over hun ware verlangens.

Argumenten om iets niet te doen

‘Ik heb 15 jaar ervaring in de financiële sector, dat gooi je toch niet zomaar weg?’, ‘Met een hypotheek als de mijne  kun je niet zomaar besluiten iets anders te doen’, ‘Mijn ouders zien me aankomen, na zo’n studie kun je toch niet gaan schilderen?!’ ‘Ik kan toch niet zomaar 3 dagen gaan werken?’ of ‘Voor jezelf beginnen in deze recessie is toch simpelweg niet mogelijk?’ is een greep uit de argumenten om iets niet te doen.

Als je angsten hebt om te veranderen en komt dit inderdaad veelal door negatieve  overtuigingen in zelf waar je je niet altijd van bewust bent, verwachtingspatronen uit je omgeving of uit de maatschappij. Het weerhoudt je van het verwezenlijken van je verlangens en staat daardoor je geluk in de weg.

Laat je overtuigingen los

Stap 1 is de realisatie en bewustwording van wat je tegenhoudt, dus welke overtuiging ligt hieraan ten grondslag? Stap 2 is de erkenning dat het in stand houden van deze overtuiging je niet verder helpt en de wil om hier afscheid van te nemen. De 3e stap is het ombuigen van een negatieve overtuiging in een positieve omkering. En als je eenmaal de vrijheid hebt gevoeld van het loslaten van zo’n overtuiging, wil je meer! Je rekent af met alles wat je nog in de weg staat om je verlangens te gaan volgen en je gaat jezelf doelen stellen. Zo werk je toe naar een leven dat bij je past. Een leven waar je geen spijt van krijgt maar waar je trots op bent.

Hoe wil je op je leven terugkijken later?

Misschien kun je eens beginnen je voor te stellen dat je in je laatste weken van je leven zit. Je kijkt terug op je leven. Hoe ziet dat er uit? Als je dat op dit moment doet en je krijgt er geen goed gevoel over, dan is het misschien nodig om iets te veranderen. Fantaseer dan waar je op zou willen terugkijken? Wanneer zou je echt trots en tevreden zijn als je terugkijkt? Doe het niet morgen, doe het vandaag. Je weet tenslotte nooit wanneer je aan je laatste weken begint.:)

Recente berichten

Jouw reactie